Na 30 ks budeme potřebovat:

Ruličky

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 dl portského vína
  • 30 g cukru
  • 30 g másla
  • 4 g kakaa
  • 1 vejce
  • vanilka
  • špetka soli
  • řepkový olej

Náplň

  • 500 g ricotty
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Na ozdobu

  • sekané nesolené pistácie
  • drobné ovoce – borůvky, maliny
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Máslo necháme změknout. V míse smícháme mouku s cukrem, solí, vanilkou, kakaem, máslem, porstvým vínem a vejcem. Vypracujeme pevné měkké těsto, zabalíme do mikrotenu a necháme v lednici asi půl hodiny odpočinout.

Ricottu smícháme s cukrem a citrónem, a také uložíme do lednice.

Odleželé těsto rokrojíme na 4 části a každou z nich rozválíme velmi natenko na pomoučeném stole. Vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrájíme kolečka a obtočíme jimi kokové trubičky o průměru asi 1 cm. Spoj těsta vždy namočíme troškou vody.

Zabalené ruličky vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a z obou stran usmažíme dozlatova.

Osmažené ruličky necháme odkapat na ubrouscích. Když trochu zchladnou, stáhneme je z kovových trubiček. Když vychladnou docela, naplníme je ricottou. Nejlíp nám k tomu postouží zdobící plátěný nebo igelitový pytlík se zdobičkou s větším otvorem. Konce ruliček s krémem máčíme v posekaných pistácicích, poprášíme lehce moučkovým cukrem a podáváme s ovocem.