Nekynutý celomakový koláč se švestkami
Víte, které jsou absolutně nezbytné živiny pro zdravé kosti a zuby? Pokud si tipujete, že vápník a vitamín D, máte naprostou pravdu. A jestlipak také víte, kdo je absolutní vítěz v obsahu vápníku? Překvapivě …. MÁK!
Na formu o průměru 30 cm budeme potřebovat:
- 200 ml mléka
- 120 g rozpuštěného másla
- 110 g polohrubé mouky
- 110 g špaldové mouky
- 80 g třtinového cukru
- 80 g mák
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- sůl
- máslo a hrubá mouka na pekáček
Drobenka
- 100 g mletého máku
- 40 g másla
- 30 g třtinového cukru
- 20 g špaldové mouky
A dále
- 20 švestek
Postup:
Mák pomeleme na makovém mlýnku a užmouláme s cukrem, máslem a špaldovou moukou na žmolenku. Připravíme si švestky, buď vypeckujeme nebo vyndáme z mrazáku a necháme trochu povolit.
Vejce vyklepneme do mísy, přidáme cukr a metličkou trochu vyšleháme. Přilijeme mléko a rozpuštěné máslo a promícháme. Přisypeme mletý mák a mouku smíchanou s práškem a solí a rychle zamícháme. Rozlijeme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Povrch hustě poklademe švestkami řezem nahoru (jednu vedle druhé, můžeme je i zapíchat na výšku, ale pak jich bude potřeba trochu víc) a posypeme makovou drobenkou.
Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 35 minut. Je-li moučník po této době upečený, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed pekáče. Pokud se těsto na špejli nelepí, je hotovo.