Víte, které jsou absolutně nezbytné živiny pro zdravé kosti a zuby? Pokud si tipujete, že vápník a vitamín D, máte naprostou pravdu. A jestlipak také víte, kdo je absolutní vítěz v obsahu vápníku? Překvapivě …. MÁK!

Na formu o průměru 30 cm budeme potřebovat:

  • 200 ml mléka
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 110 g polohrubé mouky
  • 110 g špaldové mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 80 g mák
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • sůl
  • máslo a hrubá mouka na pekáček

Drobenka

  • 100 g mletého máku
  • 40 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 20 g špaldové mouky

A dále

  • 20  švestek

Postup:

Mák pomeleme na makovém mlýnku a užmouláme s cukrem, máslem a špaldovou moukou na žmolenku. Připravíme si švestky, buď vypeckujeme nebo vyndáme z mrazáku a necháme trochu povolit.

Vejce vyklepneme do mísy, přidáme cukr a metličkou trochu vyšleháme. Přilijeme mléko a rozpuštěné máslo a promícháme. Přisypeme mletý mák a mouku smíchanou s práškem a solí a rychle zamícháme. Rozlijeme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Povrch hustě poklademe švestkami řezem nahoru (jednu vedle druhé, můžeme je i zapíchat na výšku, ale pak jich bude potřeba trochu víc) a posypeme makovou drobenkou.

Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 35 minut. Je-li moučník po této době upečený, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed pekáče. Pokud se těsto na špejli nelepí, je hotovo.