Chtěla jsem upéct mazanec, ale junior prohlásil, že mu mazanec nechutná, že by radši vánočku. Nedal si vymluvit, že těsto je stejné a trval na svém. A tak vznikl „mazaný věnec“ 😀

Budeme potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 80 g cukru
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky sádla
  • vanilka
  • sůl
  • hrst rozinek
  • hrst mandlí

Postup:

Do odměrky nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme rozpustit a trošku nabobtnat. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, sůl a promícháme. Rozehřejeme máslo se sádlem a oddělíme žloutky od bílků. Bílky uschováme na jiný recept (pouze je použijeme na pomazání mazance). Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Nasekáme je na kousky.

K mouce přilijeme mléko s droždím, žloutky a vlažné máslo. Zaděláme hladké, měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Do zpracovaného těsta přidáme rozinky a polovinu mandlí a ještě chvilku zpracováváme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto ještě jednou „pomuchlujeme“ a rozkrájíme na tři části. Rozválíme tři dlouhé, stejně tlusté válečky a upleteme cop. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, stočíme do věnce a necháme ještě půl hodiny kynout. Potom potřeme bílkem, posypeme zbytkem posekaných mandlí.

Mezitím nahřejeme troubu na 170 st. C. Věnec vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, cca 25-30 minut. Upečený mazanec necháme zchladnout v otevřené troubě. Krájíme až zcela zchladlý a nejlépe zubatým nožem.