Máte-li rádi sladká jídla, toto může být dobrá a výživná změna.

  • 1.5 hrnku jáhel
  • 4 jablka
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • 600 g švestek
  • 50 ml másla
  • hrst slunečnicových semínek
  • kokos
  • skořice
  • špetka soli
  • jablečný koncentrát (zdravá výživa, množství dle chuti jablek)
  • citronová šťáva (dle chuti jablek)
  • máslo a kokos na vymazání formy
  • švestkový sirup na ozdobení (zdravá výživa)

Jáhly propláchneme 3x vařící vodou, doplníme dvojnásobek vody než je jáhel a na rozptylovací mřížce uvaříme doměkka se špetkou soli (asi 15-20 minut). Ve druhém kastrolu uvaříme oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka také se špetkou soli, citronovou šťávou a jablečným koncentrátem. Když jsou jablka měkká, smícháme pudink s trochou vody a nalijeme na jablka. Vaříme jen malou chvilku do mírného zhoustnutí.

Pekáček vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Jablka smícháme s jáhlami a polovinu směsi rozprostřeme do pekáčku. Poklademe půlkami švestek hustě vedle sebe a navrch rozetřeme zbytek jáhlové směsi. Poklademe plátky másla, posypeme kokosem, skořicí a semínky a v troubě vyhřáté na 170 st. C asi půl hodiny zapečeme.

Na talíři zdobíme švestkovým sirupem.