Vepřová panenka na rozmarýnu s bramborovou kaší
Na 5 porcí budeme potřebovat:
Maso
- 2 velké panenky
- 2 snítky rozmarýny
- 2 dl vývaru (nebo rozpuštěný bio bujón)
- 1/4 kostky másla
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olej
Bramborová kaše
- 8 středních brambor
- cca 1,5 dl mléka
- 1/4 kostky másla
- sůl
Teplý paprikový salát
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 oranžová paprika
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Panenku odblaníme, dlaněmi do ní vetřeme olej, opepříme, proložíme rozmarýnou, přikryjeme fresh fólií a na půl hodiny odložíme stranou při pokojové teplotě. Oloupeme brambory, rozkrájíme, osolíme a dáme vařit. Předehřejeme troubu na 170 st. C.
Pánev rozpálíme a ze všech stran na ní panenku i rozmarýnu zprudka opečeme, aby se zatáhla. Přemístíme do nahřátého pekáčku, přikryjeme alobalem a na 10 minut odložíme do nahřáté trouby.
Na pánvičku k výpeku a rozmarýně přidáme máslo, necháme mírně zpěnit a postupně přiléváme horký vývar. Svaříme na šťávičku. Dle chuti osolíme a opepříme.
Papriky omyjeme, nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a krátce opečeme na pánvi na troše olivového oleje. Musí zůstat barevné a křupavé.
Brambory slijeme, přidáme máslo, rozšťoucháme a přilijeme ohřáté mléko. Ještě chvíli šťoucháme, dokud nám nevznikne kaše.
Panenku vyndáme z trouby a necháme ještě 5 minut stát. Poté nakrájíme na medailonky.
Tip:
Máme rádi panenku lehounce zarůžovělou. Pokud máte rádi růžovější, nechte v troubě o 1-2 méně.