Vepřová panenka je libové křehké masíčko, které vyžaduje delikátní přípravu. Když si jako přílohu zvolíte grilovanou zeleninu, můžete si dát „do nosu“, aniž byste přibrali byť jen jediný gram 🙂

Na 3 – 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 větší vepřová panenka
  • 3 snítky tymiánu
  • 2 snítky rozmarýny
  • šťáva z půlky limety
  • 1 dl olivového oleje
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • hrubě mletý pepř
  • sůl

Grilovaná zelenina

  • 2 bílé papriky
  • 2 rajčata
  • balení cherry rajčátek
  • 1 cuketa
  • miska žampionů
  • olivový olej
  • sojová omáčka

Postup:

Panenku naložíme do marinády z oleje, limetky, javorového sirupu, pepře a odrhnutých pokrájených bylinek minimálně na 2 hodiny.

Zeleninu očistíme, omyjeme, rajčata překrájíme na půlky (cherry nekrájíme), papriky zbavíme semínek a rozkrájíme na větší kusy, cuketu rozkrájíme šikmo na širší plátky, žampiony překrojíme. Do vyššího pekáče nalijeme olej, vyskládáme zeleninu a poprášíme sojovou omáčkou z rozprašovače (sojovku přelívám do nádoby s rozprašovačem). Pekáč překryjeme alobalem a dáme do trouby (nastavené na horký vzduch) a pečeme při 170 st. C.

Mezitím rozpálíme grilovací pánev, maso ze všech stran posolíme, na rozpálenou kápneme olej a vložíme na ní marinovanou panenku. Ze všech stran jí zprudka opečeme, aby se zatáhla.

Z plechu se zeleninou sundáme alobal, do kterého zabalíme panenku, a vložíme do trouby nad zeleninu. Společně ještě dopečeme cca 20 minut.