Marinovaná panenka s grilovanou zeleninou
Vepřová panenka je libové křehké masíčko, které vyžaduje delikátní přípravu. Když si jako přílohu zvolíte grilovanou zeleninu, můžete si dát „do nosu“, aniž byste přibrali byť jen jediný gram 🙂
Na 3 – 4 porce budeme potřebovat:
- 1 větší vepřová panenka
- 3 snítky tymiánu
- 2 snítky rozmarýny
- šťáva z půlky limety
- 1 dl olivového oleje
- 4 lžíce javorového sirupu
- hrubě mletý pepř
- sůl
Grilovaná zelenina
- 2 bílé papriky
- 2 rajčata
- balení cherry rajčátek
- 1 cuketa
- miska žampionů
- olivový olej
- sojová omáčka
Postup:
Panenku naložíme do marinády z oleje, limetky, javorového sirupu, pepře a odrhnutých pokrájených bylinek minimálně na 2 hodiny.
Zeleninu očistíme, omyjeme, rajčata překrájíme na půlky (cherry nekrájíme), papriky zbavíme semínek a rozkrájíme na větší kusy, cuketu rozkrájíme šikmo na širší plátky, žampiony překrojíme. Do vyššího pekáče nalijeme olej, vyskládáme zeleninu a poprášíme sojovou omáčkou z rozprašovače (sojovku přelívám do nádoby s rozprašovačem). Pekáč překryjeme alobalem a dáme do trouby (nastavené na horký vzduch) a pečeme při 170 st. C.
Mezitím rozpálíme grilovací pánev, maso ze všech stran posolíme, na rozpálenou kápneme olej a vložíme na ní marinovanou panenku. Ze všech stran jí zprudka opečeme, aby se zatáhla.
Z plechu se zeleninou sundáme alobal, do kterého zabalíme panenku, a vložíme do trouby nad zeleninu. Společně ještě dopečeme cca 20 minut.