Vepřová roláda s bramborovo-parmezánovým pyré
Na můj vkus je tento recept moc obsáhlý, ale někdy si můžeme trošku zařádit a strávit v kuchyni více času 🙂
Na roládu:
- 1 kg vepřové kýty
- 100 g slaniny na plátky
- 3 vejce
- 1 červená paprika
- hrst listů špenátu nebo polníčku
- sůl, pepř
- hořčice
- cibule
- olej
- 1 dl bílého vína
- 1 lžička Gustinu
Na pyré:
- 10 brambor
- 2 lahůdkové cibulky
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- 50 g másla
- sůl, kmín
- čerstvá majoránka
Maso na roládu si necháme v lepším případě rozkrojit od řezníka. Doma rozložíme na prkénko, přikryjeme mikrotenovým sáčkem a paličkou rozklepeme. Osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe plátky slaniny. Vajíčka rozklepneme do kastrolu na trochu másla, osolíme a necháme srazit. Na slaninu rozložíme listy špenátu nebo polníčku, na ně rozetřeme míchaná vejce a doprostřed položíme na proužky nakrájenou papriku. Pokud jste šikovní jako já, povolejte na pomoc se zavinutím rolády dalšího rodinného příslušníka :). Jeden se snaží držet roládu pohromadě a druhý jí hbitými pohyby obtáčí režnou nití. My s Kubou jsme dobrý tým 😀
Do pekáčku nalijeme trochu oleje a zesklovatíme na něm pokrájenou cibuli. Nahrneme jí na stranu, vložíme roládu a ze všech stran opečeme, aby se zatáhla. Potom podlijeme trochou vody, přiklopíme poklicí nebo překryjeme alobalem a dáme do trouby asi na 35 minut. Poté poklici sundáme, podlijeme vínem smíchaným s vodou a ještě z každé strany asi 15 minut opékáme, aby roláda zezlátla. Když je hotová, vyndáme jí z pekáčku, odstraníme nit a roládu nakrájíme. Výpek dle potřeby rozředíme a rozmixujeme. Zahustíme lžičkou Gustinu smíchaného se lžící vody.
Když je maso ve finálním opékání, dáme vařit oloupané a nakrájené brambory. Osolíme, kmín vložíme do sítka na čaj a přidáme k bramborám. Mezitím nakrájíme lahůdkovou cibulku a nastrouháme parmezán. Když jsou brambory uvařené, vyndáme sítko s kmínem, vodu slijeme, přidáme cibulku, máslo a sýr, případně osolíme a rozšťoucháme.