Plněné bramborové knedlíky s cuketovým zelím
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
Knedlíky
- 500 g vařených brambor
- 200 g moravské krkovice vcelku
- 100 g hrubé krupice
- 150 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- sůl do vody na vaření
Zelí
- 400 g cukety (mladé cukety neloupeme ani nevykrajujeme semínka)
- 200 g sterilizovaného zelí
- 1 cibule
- kmín
- sůl, cukr
- jablečný ocet
- olej
Na ozdobení
- 1 velká cibule
- olej
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme. Prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme krupicí, moukou, přidáme vejce a olej a zpracujeme těsto. Hezky svižně, protože i když se do bramborového těsta nepřidá sůl, rychle povoluje. Musí to jít zkrátka ráz na ráz . Z těsta vyválíme 2 válečky, ty pak ještě na špalíky a každý z nich rozplácneme na placičku. Těsto si podsypáváme hrubou moukou.
Moravskou krkovici jsem koupila na doporučení zkušené řeznice, protože se nemusí předem vařit a je šťavnatá. Rozkrájíme na kousíčky. Ty pak jak jsou vrstvíme na placičky a koulíme knedlíky. Uvaříme v silně osolené vodě 10 minut.
Připravíme zelí. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme k ní nahrubo nastrouhanou cuketu. Osolíme, okmínujeme a přidáme i sterilované zelí. Společně chvíli podusíme. Pokud má zelí výraznou chuť, už nebude třeba dochucovat, ale dle vlastní chuti můžeme dodat cukr, sůl a ocet. Cuketové zelí můžeme připravit i čistě jen z cuket, pak je ovšem důkladné ochucení podmínkou :P.
Cibuli nakrájíme na proužky nebo na kostičky a dozlatova orestujeme na oleji. Orestovanou cibulí poléváme porce na talířích.