Jste milovníci románů? Pak je tenhle recept přesně pro vás 😀 . Už jen ten název se mi sem skoro nevešel. Ale věřte tomu, že stojí zato jej vyzkoušet. Náš půjčený LotusGrill poputuje za chvíli k dalšímu zájemci, a tak si ho musíme ještě užít 🙂

Na nepočitatelně porcí budeme potřebovat:

Na vepřové špízy

  • 600 g vepřové kýty
  • cca 30 lístečků šalvěje
  • 200 g kvalitní slaniny nebo schwarcwaldské šunky
  • hrubě mletý pepř

Krůtí steaky

  • 3 krůtí řízky
  • 1 dl olivového oleje
  • 1 lžička červené kari pasty
  • 1 lžíče citronové šťávy
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • nahrubo mletý pepř

Grilovaný salát

  • 5 větších cherry rajčat
  • 2 bílé papriky
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 1 velká cibule
  • olivový olej
  • sůl

Švestková marináda

  • 1 dl olivového oleje
  • 3 lžíce balzamikového krému
  • 3 lžíce kvalitního octa
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 4 lžíce švestkového sirupu
  • 1 vrchovatá lžička červené kari pasty
  • hrubě mletý pepř
  • sůl
  • 1 malá šalotka
  • 1 lžíce sypkého polévkového bio koření

Mrkvové pesto

  • čerstvá nať z několika mrkví (bylo mi líto jí vyhodit, tak mě napadlo zkusit pesto)
  • několik stonků petrželky
  • šálek směsi spařených oloupaných mandlí, slunečnicového a sezamového semínka
  • 1 dl sezamového oleje (praženého)
  • 30 g strouhaného sýra parmazánového typu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Krůtí řízky nakrájíme na malé medailonky a necháme aspoň dvě hodiny odležet v marinádě z oleje, citronové šťávy, hrubě mletého pepře a kari pasty. Až po odležení ochutíme sojovou omáčkou a ogrilujeme dorůžova.

Vepřovou kýtu nakrájíme na malé medailonky (je lepší je také namarinovat v oleji). Posypeme hrubě mletým pepřem, na každý plátek položíme 2 přepůlené kousky lístku šalvěje a omotáme ve slanině nebo schwarcwaldské šunce. Nesolíme, kdyžtak až po ogrilování posypeme hrubozrnnou solí. Balíčky napíchneme po třech na ploché grilovací jehly a ogrilujeme z obou stran dozlatova.

Cuketu a lilek omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a posolíme. Vypocenou vodu slijeme, přidáme kousky paprik a půlky rajčat bez semínek. Zalijeme olejem a necháme také uležet.

Marinádu na salát připravíme následovně: do zavařovací sklenice dáme semínka z rajčat, olivový olej, balzamikový krém, ocet, švestkovou marinádu, kari pastu, sůl, pepř, javorový sirup, polévkové koření a drobounce nakrájenou šalotku, zavíčkujeme a protřepeme. Zkusíme chuť, marináda by měla být velmi výrazná. Marinádu si připravíme také předem, aby se dobře rozležela. Před grilováním jí nalijeme do mísy a vkládáme do ní ogrilovanou zeleninu.

A ještě zbývá mrkvové pesto. Do mixéru nebo za pomoci ponorného mixéru rozmixujeme na prášek mandle a semínka. Přidáme omytou petrželovou a mrkvovou nať zbavenou silných stonků. Dále přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř, sezamový olej a strouhaný sýr a rozmixujeme na pastu.

grilo-masogrilo-salvgrilo-gril