Špíz s krůtím masem a bylinko-máslovými brambory
Slovo špíz pochází z němčiny – Spieß, což znamená bodec. A tak si na něj pěkně napícháme co je nám libo a šup s tím „na“ nebo „pod“ gril 🙂
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 velký krůtí řízek
- 1 cuketa
- 1 bílá paprika
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 100 g slaniny vcelku
- olej
- sůl, hrubě mletý pepř
- sojová omáčka Kikkoman v rozprašovači
- 6 brambor
- miska bylinek (použila jsem petrželku, pažitku, celerové listy, saturejku, tymián, libeček a oregano)
- 90 g másla
- kmín
Postup:
Maso nakrájíme na kousky, zeleninu omyjeme, z paprik vyndáme semínka, cibuli oloupeme. Papriky nakrájíme na kousky, stejně tak slaninu a cuketu. Cibuli překrojíme na čtvrtky a rozebereme na plátky. Na špejle střídavě napichujeme všechny ingredience. Potřeme olejem, posolíme, opepříme a poprášíme sojovkou z rozprašovače. Necháme chvilku odležet.
Brambory oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na kousky a dáme vařit spolu se solí a kmínem, který zavřeme do čajového sítka. Bylinky opláchneme a nakrájíme na kousky. Když dáváme vařit brambory, zároveň dáme špízy do trouby pod gril rozpálený na 185 st. C. Položíme je na plech politý trochou oleje. Z každé strany je grilujeme cca 10 minut.
Brambory slijeme, vyndáme sítko s kmínem, necháme v nich rozpustit máslo (s tím nešetříme), přidáme bylinky a rozšťoucháme.