Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 800 g krůtího prsa
  • 20 g másla
  • 10 plátků tyrolské slaniny, parmské šunky nebo pancetty – ne příliš slabé plátky, aby se netrhaly
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • olej

Náplň

  • 100 g krůtího masa (odkrojky z masa na roládu)
  • 40 g goudy
  • 40 g pistácií
  • 20 g změklého másla
  • 2 plátky parmské šunky
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • čerstvě mletý pepř
  • špetička soli

Bramborová kaše

  • 6 brambor
  • 30 g másla
  • 1 dl mléka
  • sůl

Kapustičky

  • 250 g kapustiček
  • 20 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

S přípravou tohoto jídla začneme už v masně :P. Pokud nejste zběhlí v porcování masa, je rozumné požádat řezníka, aby vám roládu nařezal.

Nařezanou roládu rozložíme na větším prkénku a případně přečuhující kousky okrájíme a použijeme do náplně. Pak maso přesuneme na talíř, po prkénku rozložíme buď freshfólii nebo pečící papír. Po plože položíme vedle sebe plátky slaniny tak, aby se kouskem kraje překrývaly. Na ně opět rozložíme krůtí plát. Potřeme jej jemně hořčicí.

Do sekáčku nebo mixéru dáme rozmixovat kousky masa, sýr, větší část pistácií, máslo a slaninu. Jen lehounce osolíme, protože jak sýr, tak slanina jsou slané. Také opepříme. Promícháme se strouhankou a směs navrstvíme doprostřed masa. Navrch naklademe zbytek celých pistácií. Pomocí fólie maso svineme a ovážeme potravinářským provázkem.

Do zapékací misky nalijeme trošku oleje, vložíme roládu, obsypeme nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem, podlijeme deci vody, přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 160 st. Pečeme cca hodinku. Pak alobal odstraníme, roládu polijeme výpekem, zvýšíme teplotu na 190 st. C a upečeme dozlatova, cca 15 minut. Pekáček vyndáme, do šťávy vložíme kousek másla, přikryjeme alobalem a necháme ještě 10 minut stát. Pak odstraníme provázek a nakrájíme na plátky.

Brambory oloupeme a uvaříme ve slané vodě doměkka. Vodu slijeme, v bramborách necháme rozpustit máslo a přilijeme ohřáté mléko. Šťouchadlem rozdrtíme na kaši, připadně dosolíme.

Kapustičky očistíme, opláchneme a vložíme do osolené vroucí vody. Vaříme 8 minut a pak propláchneme studenou vodou. Česnek nakrájíme na plátky a orestujeme na másle dorůžova. Přidáme slité kapustičky, osolíme a opepříme. Prohodíme s máslem a česnekem, abychom je opět zahřáli.

rolada-priprava

rolada-pripr1